Olivno olje izvira iz oljčnih dreves, poleg tega so ena od najstarejših gojenih rastlin. Človek vzgaja olivno olje že več tisoč let. Več na http://olivno-olje.net/.
Olivno olje večinoma vsebuje samo maščobo ter malo minornih sestavin, minorne sestavine ščitijo oljčno olje in da vzdržuje njeno plemenito aromo ter barvo, hkrati ima tudi pozitivne učinke na zdravje našega telesa. Maščobe v olivnem olju ima kisline ki so večkrat nenasičene enkrat pa nasičene. Olivno olje mora imeti dobre oljke če hočemo imeti kvalitetno olje. Kislost ali pa maščobnih kislin je kazalec kakovosti plodov, to število mora biti nižje, ker če je število večje je kakovost plodov slabša. Oljično olje je ena med edinimi olji, pri kateri je odvisno senzorična ocena, ki razvrščuje kvaliteto olja. To ocenjujejo samo izučene osebe, lahko pa tudi vi zaznate kakšno napako. Olivno olje ima več pozitivne značilnosti kot so dober vonj po sadeži, listju ter artičokah, ampak olje ima tudi negativne značilnosti to so pregretost, plesnivost in zakisanost. Olje ima ima lepo rumeno, ter zeleno barvo, če olje vsebuje več kolorofila bo bolj zelene barve, če pa vsebuje več karotena bo pa bolj rumene barve. Po stiskanju olivnega olja more olje nekaj časa stati, medtem ga nekajkrat pretočijo in nato jo dajo v steklenico. Motno olje je manj stabilno in ga je treba hitreje porabiti. V Sloveniji gojimo olje večinoma na obalnem območju. Oljivo drevo so klicali ujka ali pa wujka, od tod tudi izraz za oljično olje, uljkovo ulje ali wujkovo wulje. Za uspešno rast oljk je pomembna temparatura, ter poleg tega vlaga oziroma voda. Tako olje ima tudi več pozitivne učinke, kot so gladki lasje, zdravja srca, pomaga pri holesterolu, vlaži kožo, ter uravnava krvni sladkor in pomaga pri sladkorni bolezni.